Legendarni Željko Bebek u Umagu na Trgu slobode

Umag, 5.srpnja 2024.

Željko Bebek 1969. započinje ozbiljnu glazbenu karijeru s grupom CODEX/Kodexi. Pri prvom promjenu sastava grupe se mijenja te u „priču“ ulazi Gitarist Eduard “Edi” Goran Bregović koji preuzima gitaru. U siječnju 1972. godine formirana je grupa JUTRO, sastavljena od gitarista Gorana Bregovića, basista Zorana Redžića, bubnjara Gorana “Ipe” Ivandića, klavijaturista Vlade Pravdića i pjevača Željka Bebeka. Nakon izdanja prvog singla u karijeri, “KAD BI BIO BIJELO DUGME”, u travnju 1973. godine, grupa je promijenila ime u BIJELO DUGME.

Željkova solo karijera započinje 1989. godine s albumom “BEBEK NITKO VIŠE NE SANJA”. Tijekom godina surađuje je s brojnim talentiranim glazbenicima, a njegova glazba prepoznatljiva je po emotivnim tekstovima i snažnim izvedbama. U travnju 2012. godine izdaje jedan od bitnijih albuma u Željkovoj karijeri, “Kad poljubac pomiješaš sa vinom”. Godine 2017. Željko Bebek se vraća s novim albumom “Ono nešto naše”, koji predstavlja novu fazu u njegovoj karijeri. Praćen snažnim koncertima diljem regije, ostaje vjeran svojoj publici i nastavlja ih oduševljavati svojom autentičnom glazbom.

Željko Bebek je najsretniji od 2017. godine kada mu se na pozornicu pridružuje njegov sin Zvone, S njim predstavlja i singl “S tobom su godine minute” gdje zajedno potpisuju autorski. Željko u jesen 2023. slavi 50 godina legendarne karijere velikim koncertima u zagrebačkoj Areni i na SC Gripe u Splitu. Veliko koncertno slavlje i turneja “50 godina karijere”, nastavlja se diljem Hrvatske, regije i svijeta.

Tekst eurostarumag.hr; fotografije Lynx