Počinje Mesopust: zvončari, maškare i ophodi, Frlanski zvončari preuzimaju ključ općine Matulji

Mesopusno razdoblje u najpusnoj općini – općini Matulji – bit će prepuno događanja. Sve počinje na Sveta Tri kralja, 6. siječnja u ponoć kada Žejanski zvončari na Žejanama zazvone prvim zvonima. Žejanci u 15 sati podižu pusta uz glazbenu grupu „Fiesta“ te besplatan fažol za sve goste. Otvorenje Pusta u Munama također će se održati 6. siječnja i to u 21 sat, dok će Munski zvončari zazvoniti u ponoć, 7. siječnja.

Početak Pusta u ostatku općine tradicionalno se obilježava na Antonju, 17. siječnja. U 15 sati Općina Matulji predat će svoje ključeve Frlansken zvončaron te će podignuti pusta u centru Matulja uz glazbenu grupu Jože Vešmašinov in prijatelji. Na Zvonećoj Antonja počinje u 18 sati.

U subotu, 20. siječnja s početkom u 11:30 sati održava se Mića zvončarska smotra va Frlanije, dok će u 12 sati centrom Matulja protutnjiti 13. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2024. U nedjelju, 21. siječnja Rukavački zvončari idu u pohod na Zvoneću, a Korenšćani na Vlahov Breg.

U subotu, 27. siječnja održava se pohod Frlanskeh zvončari, dok u nedjelju, 28. siječnja Zvonejski zvončari idu u pohod u Rukavac, a Mučićevi zvončari na Brgud. U nedjelju, 4. veljače Brgujski zvončari pohode Mučiće.

U srijedu, 7. veljače u Domu Jušići održava se Dječja reduta. Na Pusni četrtak, 8. veljače Brežanski zvončari ophode Frančiće i Mihotiće, dok se u Principima održava Pusni četrtak pul Princip. Najveći događaj svakako je 27. Zvončarska smotra Općine Matulji koja se održava u subotu, 10. veljače.

Na Pusnu nedeju, 11. veljače svoj pohod održavaju Mučićevi zvončari. Pusni pondejak, 12. veljače ponovno donosi dva pohoda – pohod Brežanskih zvončara u Bregima te pohod Rukavačkih zvončara u Kućelovom komunu. Na Pust, 13. veljače Rukavački zvončari imaju svoj ophod u Rukavcu, Zvonejski u Zalukama i zvonejskom komunu, Munski zvončari pohode Žejane te Male i Vele Mune, a Žejanski zvončari Male i Vele Mune te Žejane. Na Pepelnicu, 14. veljače pusta po mjestima općine Matulji pali od 17 sati nadalje.

Svaku subotu pusta te na Pusni pondejak u Domu Jušići održavat će se pusni tanci.

Tekst:poduckun.net/fotografije: poduckun.net i lynx

Lynx na otvorenju Pusta u Munama