ZAŠTITAR OSOBA I IMOVINE / ZAŠTITARKA OSOBA I IMOVINE

Kratak opis

Zaštitari obavljaju poslove osiguranja i zaštite osoba, njihove imovine i objekata.

Potrebno obrazovanje

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Opis poslova

Zaštitari obavljaju poslove tehničke i tjelesne zaštite. Tjelesna zaštita najčešće se koristi pri zaštiti objekata, osiguranju prijevoza novca, osiguranju javnih skupova i osobnoj zaštiti pojedinaca. Tehnička zaštita uključuje video nadzor objekta, protuprovalnu zaštitu i korištenje GPS-a. Tim oblikom zaštite najčešće se osiguravaju novčarske institucije, veleposlanstva, muzeji i sl., čime se omogućava odvraćanje i rano otkrivanje prijestupnika, hvatanje počinitelja i minimaliziranje štetnih posljedica.

Zaštitari koji rade na poslovima zaštite objekata utvrđuju identitet i pregledavaju osobe koje ulaze i izlaze iz čuvanog prostora, zabranjuju pristup neovlaštenim osobama, udaljavaju osobe koje remete red i mir čuvanog objekta, a osobe koje zateknu u kaznenom djelu prosljeđuju policiji. Zaštitari za vrijeme dužnosti nose službenu uniformu, a po potrebi i oružje u skladu sa Zakonom o privatnoj zaštiti. U svom poslu zaštitari mogu koristiti tjelesnu snagu radi savladavanja otpora, sprečavanja bijega, iako zakonito izdana upozorenja i zapovijedi ne jamče uspjeh.

Naoružana pratnja i osiguranje prijevoza i prijenosa novca, vrijednosnih papira, dragocjenih kovina i metala složen je i visokorizičan posao. Prijenos se odvija u oklopljenim vozilima, a zaštitari su opremljeni dodatnom zaštitnom opremom (zaštitni prsluci, kacige i sl.) te se služe radiom i drugim telekomunikacijama. Visokorizične operacije zahtijevaju timsko planiranje zaštite, gdje se procjenjuju rizici i moguće incidentne situacije.

Zaštitari također rade i na poslovima održavanja reda na različitim manifestacijama poput sportskih događaja, kulturnih, zabavnih i političkih manifestacija i sl. Pri tome provjeravaju sudionike događaja, kako bi spriječili unos zabranjenih opasnih predmeta.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Zaštitari prije svega moraju biti zdravi i u dobroj fizičkoj kondiciji. Emocionalna stabilnost i sposobnost kontrole emocija vrlo je važna zbog česte izloženosti rizičnim događajima i situacijama u kojima treba pravovremeno i primjereno reagirati. Ovisno o stupnju složenosti, posla od zaštitara se traže i neke posebne vještine poput organizacijskih vještina i vještina planiranja različitih poslova i zadaća. Znanja iz područja tehnologije zaštite, kriminalistike, računalstva i sustava veza važna su posebice kod poslova kod kojih je faktor rizičnosti visok i gdje je potrebno uključiti više elementa zaštite (i tehničku i tjelesnu). Zaštitarski poslovi vrlo su odgovorni, pa je stoga važno da je osoba savjesna u obavljanju svog posla. Sposobnost timskog rada i komunikacijske vještine, kao i spremnost na teške uvjete rada (npr. dugotrajan samostalan rad) važne su za dobro obavljanje zaštitarskog posla. Zaštitar bi trebao dobro poznavati zakone i propise koji definiraju i određuju ovlasti i rad zaštitara.

Uvjeti rada

Zaštitari najčešće rade u smjenama koje traju 12 sati (dnevne i noćne smjene). Na nekim mjestima radno vrijeme im je osmosatno. Vrlo često rade vikendima i praznicima. Ovisno o tome koji zaštitarski posao obavljaju, radno vrijeme mogu provoditi sami (ukoliko čuvaju neki objekt noću, što može biti vrlo naporno) ili u timu. Većina zaštitara obavlja poslove s povećanim rizikom za zdravlje i povećanom mogućnošću za ozljeđivanje na radu. U pojedinim slučajevima ugrožen im je i život. Mogu raditi i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Izloženi su različitim vremenskim uvjetima i ostalim štetnim uvjetima posebice kada osiguravaju osobe, prijevoz novca ili kada se brinu o održavanju reda na različitim manifestacijama.

Srodna zanimanja

Policajac, čuvar

Mogućnosti zapošljavanja

Zaštitari se najčešće zapošljavaju u privatnim zaštitarskim tvrtkama koje nude različite vrste usluga pojedincima i tvrtkama. Također se mogu zaposliti kao dio tima koji je odgovoran za zaštitu i sigurnosni nadzor neke tvrtke i organizacije.

Ostale informacije

Više informacija pogledati u Zakonu o zaštiti osoba i imovine (»Narodne novine«, br. 83/96.) i Zakonu o privatnoj zaštiti (»Narodne novine«, br. 68/03.).

LYNX SECURITY d.o.o.
Adresa: Ul. Sportska 1, 52420 Buzet
E-mail: office@lynx-security.hr
Tel: +385 52/665-112
GSM: +385 99/335-1112